Saatiin ne keittiön seinätkin suoraan. Levyjä irti ja maalari jälleen pakkeloimaan ja maalaamaan. Tosin nämä korjaukset tehtiin vain alakaappien kohdalta, sama kiero linja jatkui seinässä ihan kattoon asti, mutta nämä yläkaapit runnattiin kiukulla kieroon seinään kiinni.
Hartman toki käytti "korjausoikeuttaan" ja korjasi seiniä ja myöhemmin myös kattolistoituksia pakkeloimalla, oikomalla, massaammalla ja maalaamalla. Vastaavatko ne korjausten jälkeen samaa kuin, jos ne olisi alunperin laitettu suoraan? Pitääkö korjatusta, pakkeloidusta, paikatusta ja ei täysin kunnollisesta, mutta toleranssit täyttävästä maksaa täysi hinta?
Maksaisitko sinä uutta autoa ostaessasi täyden hinnan, jos se olisi VAIN vähän kolaroitu, pakkeloitu, oiottu ja kertaalleen uudestaan maalattu?
RYLlin kyllin Pohrittavaa
Rakentamisessa on RYL:n eli rakennustöiden yleisten laatuvaatimusten mukaiset toleranssit, jonka verran seinät, katot jne. saa olla vinossa. Mielenkiintoinen tavoite laadun suhteen tuntuu olevan nämä "toleranssit täyttävä" eli se riittää ja sitä parempaa ei edes yritetä. Seinät voisi tehdä suoraan, mutta miksi ihmeessä, kun kerta toleranssit täyttävä riittää! Erittäin ammattiylpeää ja kunnianhimoista.
Me näimme rakennuspäällikön kanssa tontilla 4.10.2012. Sovimme keittiön seinien oikomisen ja palaverin, jossa käytäisiin koko projekti läpi ja josta lähdettäisiin, vain kädenpuristuksen kanssa pois. Tämä palaveri oli tarkoitus pitää 29.10.2012, jolloin olisi myös viimeisen laskun eräpäivä. Hän lupasi keittää kahvit, tosin pientä tympeyttä tuli ääneen, kun kysyin otammeko asianajajamme mukaan?
12.10.2012 saimme sähköpostin, jossa rakennuspäällikkö ilmoitti, että kaikki Hartmannin vastuulla olevat työt oli tehty, lukuun ottamatta talopakettiin kuuluvia LVIS-töitä. Hän pyysi myös meiltä kirjallista selontekoa ennen palaveria, joiden perusteella tulisimme neuvotteluissa esittämään vaatimuksemme hinnan alennuksesta. Me esitimme toiveen, ettei neuvottelussa esitettäisi 100€ lahjakorttia tai muuta vastaavaa hyvitykseksi.
Hartmannin tiedossa oli seuraavat puutteet:
1) pesuhuoneen hanojen sijoittelu
2) keittiön sisäkaton poikkeama vaakasuorasta
3) etupihan vesikaton lappeen poikkeama vaakasuorasta.
Hanojen sijoittelusta on ollut puhetta aikaisemminkin. 8cm heitolla varustetut suihkut tottelevat edelleen nimiä lihavan ja laihan suihku. Keittiön sisäkaton poikkeama havaittiin, kun keittiön yläkaapit laitettiin kiinni.
Meidän versio kohdasta kaksi kuului näin:
Keittiön katto nousee vasemmalle nurkkaa kohti. Kalusteiden leveys 2,8m. Kaapiston oikea reuna katosta kalusteen yläreunaan 46,6,cm ja keittiökalusteen vasen reuna katosta kalusteen oven yläreunaan 48cm. Oven yläreunat säädetty 0,2cm rungon yli eli heitto vasemman ja oikean reunan välillä 1,6cm 2,8m matkalla.
Kuva keittiöstä, kyseessä on siis alakerran katto. Meidän väittämän mukaan katto nousee kuvan vasemmasta laidasta eli kalusteiden mitalta 2,8m poikkeama on 1,6cm.
Mittanauha oikeassa kulmassa kalusteita, kalusteen etäisyys katosta 46,6cm
Mittanauha vasemmalla, kalusteen etäisyys katosta 48cm.
Nämä kuvat ovat virallisessa valituksessa liitteenä, joten kyseessä ei ole kuvamanipulaatio :)
Hartmannin vastaus asiaan 23.10.2012:
"Liiteessä 3 ja 4 on osakopio laatuvaatimuksista RYL2000 mukaisesti. Todettu keittiön sisäkaton ja khh:n sisäkatto 1 cm poikkeama vaakasuorasta on sallittujen toleranssien sisällä."
Liitteenä 3 ja 4 löytyy seuraavanlaiset dokumentit:
Kyllä näyttäisi olevan toleranssi +/-5mm ja mittauspituus vähintään 2m. Olimme mekin tuon RYL 2000 kirjan saaneet lainaan ja nuo kohdat sieltä löytäneet. Mutta miten voidaan todeta mittaamatta, että katto menee tuohon toleranssiin? Meidän mittausten mukaanhan katto heitti 2,8m matkalla 1,6cm. Keittiökalusteiden asennuksen jälkeen ei tähän mennessä Hartmannin työntekijöistä ollut kukaan käynyt meillä sisällä, lukuunottamatta lvi-urakoitsijaa, joten mittaaminen oli ollut mahdotonta. Mutta hei, kiva, että menee toleransiin!
Tuo listauksen kolmas kohta, eli etupihan vesikaton lappeen poikkeama vaakasuorasta, eteni vähän samalla tavalla. Me väitimme, että siiven ulkokatto on vinossa. Kuvassa alla punainen katollenostopelli "kapenee" oikealle päin.
Katto taitaa olla myös notkolla...
PARVEKKEEN PUOLELTA ETÄISYYS KATOLLENOSTONPELLIN ALAREUNASTA PANEELIN ALAREUNAAN 13,7CM
MITATTU ETÄISYYS SAMASTA KOHDASTA N. PIIPUNKOHDALTA KATOLLE NOSTOPELLISTÄ
PANEELAUKSEN ALAREUNAAN 17CM
Hartmannin vastaus 23.10.2013. Mittaukset on tehnyt työmaalla toiminut rakennusliike nro2
"Liitteessä 1 olevan kuvan mukaisesti vesikaton lappeen yläreunassa oleva ylösnostopellin taite poikkeaa vaakasuorasta siten, että lappeen vasemmasta reunasta alkaen poikkeama on 12 mm sisällä, mutta oikeassa reunassa ( =parvekkeen vieressä) poikkeama viimeisen 200 mm matkalla on 29 mm."
Tässä rakennusliike nro 2 edustajan mittaukset, jotka oli tehty niin, että me tai vastaavamme emme olleet tontilla.
Liite 1
"Liitteessä 2 olevan ristikkovalmistajan valmistussuunnitelmien mukaan kattoristikon päämitat saavat poiketa +/- 10 mm. Tämän perusteella vesikaton lape saa olla toisessa päässä 10 matalampi ja toisessa päässä 10 korkeampi. Tämän sallitun valmistustoleranssin jälkeen virhe on 9 mm, joka on hyväksyttävissä valmiissa työn arvioimisessa."
"Asiakas on itse asentanut ylösnostopellit. Tässä mainitun lappeen poikkeaman vaakasuorasta ulkonäkövirhettä lisää asiakkaan asentaman paneelauksen poikkeama vaakasuorasta. Paneelaus on 6 mm ylempänä lappeen oikeassa reunassa kuin vasemmassa (=parvekkeen vieressä)
Yhteenvetona toteamme, että kyseessä on ulkonäkövirhe, jossa paneelauksen poikkeama vaakasuorasta vasemmassa päässä korostaa ylösnostopellin taitteen poikkeamaa oikeassa päässä. Esitämme ulkonäkövirheen korjaamiseksi paneelauksen alareunan asennusta lappeen mukaisesti, tai ainakin poikkeaman puolittamista, asiakkaan toimesta, jos asiakas sen itse näkee tarpeelliseksi. Rakenteellista tai rakenteen toimintaa haittaavaa asennusvirhettä ei ole."
Ulkonäkövirhe!
Eli tämä tipahti nyt samaan sarjaan sen suihkujen "pysyvän haitan" kanssa, korjata ei voi, korvata ei tarvitse.
Kommentti yllä olevaan asiakkaan panelointiin: Ylösnostopellin asennus olisi ollut Hartmannin työvaihe, mutta tässä vaiheessa totesimme paremmaksi vaihtoehdoksi asentaa ylösnostopellin itse, jotta pääsisimme jatkamaan paneloinitia heti kun asennusporukkamme oli saatu työmaalle. Ylösnostopelti on kiinnitetty katon mukaan. Paneelit asennettiin aloittamalla alimmasta rivistä ja kun oltiin kattotuolien kohdalla, jouduttiin piipun tienoilla loveamaan paneelia, jotta se sopi kattotuolin alle. Hartmannin mittaus on tehty aluslaudoituksen jo ollessa paikoillaan.
Hauskoja muutenkin nuo Hartmannin mittaustulokset, kun ne on aina millilleen tai jopa 1mm alle toleranssin ja koska suoraa ei tarvitse tehdä, niin sehän riittää!
Niin ja lisäksi saimme muuten muutakin valaisevaa aineistoa kattovalmistajalta. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Siitä en nyt ihan saanut selkoa, että mitä näistä kuvista pitäisi ymmärtää katon vinouden osatla ja miksi kaikkien paikan päällä asiaa ihmettelemässä käyneiden mielestä näyttää, että siiven katto on vinossa. Kaipa se vastaus on kryptisesti piilotettu tähän aineistoon!
Alla olevassa kuvassa lukee talousrakennus, siitä ei tässä jupakassa ollut puhetta, mutta hei kiva kiitti,
kun laitoitte kuvaa tulemaan!
Me laadimme noiden yllä esiteltyjen kohtien lisäksi listan, jossa oli yhteensä 17 kohtaa. Niistä lisää seuraavassa. Niin se vinkki...nyt alkaa olla kyllä vinkit vähissä, voisin kaiketi toivotella vain aurinkoisia maaliskuun päiviä!
Tunnisteet: mittaustulos, RYL 2000, sisäkaton poikkeama vaakasuorasta, toleranssi, ulkonäkövirhe, vaakasuora, vesikaton lappeen poikeama vaakasuorasta